Spar penger på mat

supermarket-trolley

Mat, drikke, snacks og diverse forbruksvarer utgjør den største forbruksposten for en norsk familie. Matbransjen forandrer seg stadig, og nye mattrender skaper forandringer i prisene. Mens det blir stadig billigere å spise masseprodusert kjøtt og den slags, så blir det dyrere å spise økologisk og velge sunt. Allikevel så kan man spare penger på å gjøre smarte valg når man står i butikkhylla.

Handle det som kalles «first price»

First Price er en merkevare som ble solgt hos ulike kjeder i lang tid, men nå til dags benyttes dette begrepet om de billige varene som selges. De fleste butikker selger for eksempel taco-produkter fra kjente produsenter som Santa Maria og El Paso, samtidig som de tilbyr et rimeligere alternativ – ofte til en brøkdel av prisen.

Velger man bort de «originale» produsentene til fordel for rimeligere merker, som gjerne smaker det samme (eller enda bedre), så er det ekstremt mye penger å spare. Mens det før i tiden gjaldt at emballasjen på disse billigproduktene skulle se så billige som overhodet mulig ut, så er det nye tider nå. Det gjør det kanskje mer fristende å velge et «first price»-produkt.

Handle én gang i uken – på riktig butikk

Ved å lage deg en matplan der du planlegger hvert eneste måltid for uken, så unngår du impulskjøp. Da handler du én gang i uken, for eksempel på mandager (eller på tirsdager da butikkene har blitt fylt opp skikkelig) og unngår å raske med deg ekstra ting som snacks og snop. Handler du hver eneste dag i løpet av uken, så vil dette fort føre til at du kjøper med deg ting du overhodet ikke trenger.

Handle på tilbud

Lager du en matplan, så kan du også planlegge innkjøpene etter hvilke tilbud butikken har denne uken. Sjekk nettsidene for å finne ukens kundeavis. Er det for eksempel «taco-crack» denne uken, så gjelder det å finne en dag det passer med taco. Og så videre. Gjør man dette konsekvent så blir det ikke bare enklere å finne inspirasjon til middagen, men man kan også spare penger.

Er du helt «ekstrem» så drar du innom de ulike kjedene for å handle de aktuelle salgvarene som gjelder for hver kjede. Dette vil ikke nødvendigvis gjøre at du sparer penger på mat, ettersom du da trolig vil kjøpe produkter som du i utgangspunktet ikke hadde behov for – og dermed fikk du egentlig en ekstra utgift.